Fit tost francuski z serem, jajkiem ”sadzonym” i szparagami

 28 maja 2020  |     |   0 Komentarzy

Na słono

15 min

1

Przepyszne tosty w wydaniu dietetycznym, zdrowszym i co istotne – pysznym!

Składniki:

  • 2 kromki pieczywa tostowego razowego
  • 2 jajka
  • 1 plaster sera żółego (25g)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego (lub oliwy)
  • 100g szparagów
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)
  • śweże zioła (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Szparagi umyć, odciąć zdrewniałą końcówkę. Ugotować w lekko osolonej wodzie z łyżeczką cukru (wystarczą 2 minuty).
  • 1 jajko roztrzepać widelcem w miseczce. Przyprawić kurkumą, solą i pieprzem. Kromki pieczywa namoczyć w jajku, dodać ser i złożyć kanapkę. Smażyć na łyżeczce masła klarowanego, na małym/średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony.
  • W międzyczasie przygotować jajko sadzone na wodzie – rozgrzać patelnię, wlać 1/4 szklanki wody, wbić jajko, przykryć. ”Smażyć” do momentu ścięcia białka (około 1-1,5 minuty).
  • Na gotowym toście ułożyć jajko ”sadzone”, podawać ze szparagami i świeżymi ziołami.

Wskazówki: Aby ugotowane szparagi smakowały jeszcze lepiej, warto chwilę zgrillować je na mocno rozgrzanej patelni.

Kaloryczność: 1 porcja zawiera 493 kalorie, 31g białka, 34g węglowodanów i 24g tłuszczu.

 

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz