Zupa z soczewicą i kurczakiem

 25 marca 2020  |     |   0 Komentarzy

Dania obiadowe

40 min

6

Składniki:

  • 5 pałek z kurczaka (lub 2-3 udka), można też użyć piersi z kurczaka
  • 3l wody
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek pokruszonego ziela angielskiego
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 puszka/kartonik pomidorów (200-300g)
  • 1 puszka zielonej soczewicy (może być też czerwona, można też użyć 100-150g suchej)
  • 1 papryka (opcjonalnie – można też dodać resztki warzyw z lodówki – kawałek pora, cukinii, kukurydzy, itp)
  • 6 ziemniaków
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • śmietanka 30% do zabielania – ok 1-2 łyżki na talerz zupy

Przygotowanie:

  • Pałki z kurczaka zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez godzinę. Odstawić. Bulion można przygotować dzień wcześniej.
  • Pałki z kurczaka obrać z mięsa. Mięso (bez skóry) rozdzielić na mniejsze kawałki. Odstawić.
  • Pietruszkę, marchewkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę odstawić.
  • Cebulę i czosnek posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i podsmażyć cebulę z czosnkiem i przyprawą curry.
  • Dodać pokrojoną marchew i pietruszkę, podsmażać jeszcze chwilę.
  • Dodać bulion drobiowy. Gotować zupę przez 10 minut.
  • Dodać pokrojone ziemniaki i paprykę. Gotować kolejne 10 minut.
  • Dodać pomidory z puszki, soczewicę, cukier, majeranek.
  • Chwilę podgotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Zupę przed podaniem można zabielić – 1-2 łyżki śmietanki 30% na talerz.

 

 

 

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz