Zupa z łososiem, ziemniakami i warzywami to idealna propozycja zarówno na obiad, jak i na kolację. Dzięki dużej zawartości białka, zdrowych kwasów tłuszczowych i błonnika daje sytość na dłużej!
Chcesz schudnąć, cierpisz na insulinooporność lub choroby dietozależne? Zapraszam do wykupienia współpracy, dzięki której poznasz więcej szybkich, zdrowych i smacznych przepisów!
Składniki:
- 5 łyżek oliwy
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 6 ziemniaków
- 1,5-2l bulionu warzywnego (lub woda + 2-3 kostki rosołowe, najlepiej bio)
- Opakowanie pomidorków w puszce
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 1 cytryna
- 300-400g filetu z łososia
- 1/2 opakowania mrożonego groszku (ok 220g)
- 4-5 łyżek śmietanki 30%
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażyć warzywa przez 3 minuty.
2. Do garnka wlać gorący bulion. Następnie wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę.
3. Całość gotować ok 15 minut. Następnie dodać pomidory z puszki, czosnek, posiekany koperek, cukier, oregano, łyżeczkę skórki otartej z cytryny.
4. Całość gotować ok 5 minut.
5. Dodać mrożony groszek, łososia pokrojonego w kostkę. Całość gotować jeszcze 8 minut.
6. Następnie dodać śmietankę i 5 łyżek soku z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem lub chilli.
Podawać ze świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Kaloryczność (4 porcje / 1 porcja):
2000 kalorii / 400 kalorii
99g białka / 20g białka
183g węglowodanów / 36,5g węglowodanów
99g tłuszczu / 20g tłuszczu