Zapiekane gruszki z gorgonzolą, rozmarynem i orzechami

 5 lutego 2021  |     |   0 Komentarzy

Dodatki Na słono

5 min

1

Szybka przekąska, idealna do lampki wina. Jedyny warunek to dojrzałe, miękkie, słodkie gruszki 🙂

Składki (1 porcja):

  • 1 duża dojrzała gruszka (lub 2 małe)
  • 20g gorgonzoli (lub innego sera pleśniowego)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu (najlepiej świeżego, ale suszony też może być)
  • 1 łyżka posiekanych orzechów (u mnie pistacje, ale świetne będą też włoskie

 

Przygotowanie:

  • Gruszkę pokroić wzdłuż na plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na gruszkach ułożyć plasterki/kawałki sera, posypać rozmarynem, świeżo mielonym pieprzem, orzechami. Skropić oliwą. Zapiekać w 180-200 stopniach przez około 15- 20 minut.

Kaloryczność: 249 kalorii, 4g białka, 31g węglowodanów, 11g tłuszczu

 

pieczone gruszki z serem

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz