Szybka przekąska, idealna do lampki wina. Jedyny warunek to dojrzałe, miękkie, słodkie gruszki 🙂
Składki (1 porcja):
- 1 duża dojrzała gruszka (lub 2 małe)
- 20g gorgonzoli (lub innego sera pleśniowego)
- 1 łyżeczka oliwy
- świeżo mielony pieprz
- 1/2 łyżeczki rozmarynu (najlepiej świeżego, ale suszony też może być)
- 1 łyżka posiekanych orzechów (u mnie pistacje, ale świetne będą też włoskie
Przygotowanie:
- Gruszkę pokroić wzdłuż na plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na gruszkach ułożyć plasterki/kawałki sera, posypać rozmarynem, świeżo mielonym pieprzem, orzechami. Skropić oliwą. Zapiekać w 180-200 stopniach przez około 15- 20 minut.
Kaloryczność: 249 kalorii, 4g białka, 31g węglowodanów, 11g tłuszczu
Tagi: blog dietetyka, fit przepisy, gruszki, pieczone gruszki, pistacje, przekąski, przepisy dietetyka, zdrowa kolacja, zdrowe przekąski