Składniki:
- 300g mrożonego groszku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 5 ziemniaków
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 100ml śmietanki 30%
- 0,75-1l wody
- sól
- pieprz
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 3 kromki chleba graham (90g)
- do podania: parmezan, świeża kolendra, pieprz (u mnie czerwony, świeżo mielony)
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Dodać 2 szczypty soli i liście laurowe. Podsmażać kilka minut.
- Dodać pokrojoną marchewkę.
- Dodać wodę i pokrojone ziemniaki.
- Gotować przez 10-15 minut pod przykryciem.
- Dodać mrożony groszek, gotować przez kolejne 5 minut.
- Zblendować zupę na krem, dodać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przygotować grzanki – chleb pokroić w kwadraciki, dodać 2 łyżki oliwy, bazylię, szczyptę soli. Wymieszać. 'Smażyć’ na suchej patelni na średnim ogniu przez kilka minut.
- Zupę podawać z grzankami, parmezanem i świeżą kolendrą
Kaloryczność: 1 porcja zupy z grzankami i parmezanem (10g) zawiera 445 kalorii, 15g białka, 42g węglowodanów i 23g tłuszczu.
Tagi: blog dietetyka, blog kulinarny, dietetyczne zupy, dietetycznie, dietetyk przepisy, fit, fit przepisy, krem z groszku, przepisy dietetyczne, zupa krem