Krem z groszku z parmezanem, kolendrą i grzankami

 14 marca 2020  |     |   0 Komentarzy

Dania obiadowe Zupy

20 min

4

Składniki:

  • 300g mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 5 ziemniaków
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 100ml śmietanki 30%
  • 0,75-1l wody
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 3 kromki chleba graham (90g)
  • do podania: parmezan, świeża kolendra, pieprz (u mnie czerwony, świeżo mielony)

Przygotowanie:

  • Cebulę pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Dodać 2 szczypty soli i liście laurowe. Podsmażać kilka minut.
  • Dodać pokrojoną marchewkę.
  • Dodać wodę i pokrojone ziemniaki.
  • Gotować przez 10-15 minut pod przykryciem.
  • Dodać mrożony groszek, gotować przez kolejne 5 minut.
  • Zblendować zupę na krem, dodać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Przygotować grzanki – chleb pokroić w kwadraciki, dodać 2 łyżki oliwy, bazylię, szczyptę soli. Wymieszać. 'Smażyć’ na suchej patelni na średnim ogniu przez kilka minut.
  • Zupę podawać z grzankami, parmezanem i świeżą kolendrą

Kaloryczność: 1 porcja zupy z grzankami i parmezanem (10g) zawiera 445 kalorii, 15g białka, 42g węglowodanów i 23g tłuszczu.

 

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz