Przepyszne tosty w wydaniu dietetycznym, zdrowszym i co istotne – pysznym!
Składniki:
- 2 kromki pieczywa tostowego razowego
- 2 jajka
- 1 plaster sera żółego (25g)
- 1 łyżeczka masła klarowanego (lub oliwy)
- 100g szparagów
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)
- śweże zioła (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Szparagi umyć, odciąć zdrewniałą końcówkę. Ugotować w lekko osolonej wodzie z łyżeczką cukru (wystarczą 2 minuty).
- 1 jajko roztrzepać widelcem w miseczce. Przyprawić kurkumą, solą i pieprzem. Kromki pieczywa namoczyć w jajku, dodać ser i złożyć kanapkę. Smażyć na łyżeczce masła klarowanego, na małym/średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony.
- W międzyczasie przygotować jajko sadzone na wodzie – rozgrzać patelnię, wlać 1/4 szklanki wody, wbić jajko, przykryć. ”Smażyć” do momentu ścięcia białka (około 1-1,5 minuty).
- Na gotowym toście ułożyć jajko ”sadzone”, podawać ze szparagami i świeżymi ziołami.
Wskazówki: Aby ugotowane szparagi smakowały jeszcze lepiej, warto chwilę zgrillować je na mocno rozgrzanej patelni.
Kaloryczność: 1 porcja zawiera 493 kalorie, 31g białka, 34g węglowodanów i 24g tłuszczu.
Tagi: blog dietetyka, detetyk żuromin, dieta online, dietetyczne zapiekanki, dietetyk kliniczny, dietetyk mława, dietetyk online, dietetyk warszawa, fit przepisy, fit tosty, pomysł na szparagi, szparagi, tosty francuskie z serem, tosty ze szparagami