Idealny dla bezglutenowców, lub osób którym nadmiar zwykłego pieczywa nie służy. Chleb gryczany zawiera mnóstwo białka, ma niski indeks glikemiczny. Polecany dla osób chorych na miażdżycę – regularne spożywanie kaszy gryczanej wpływa zbawiennie na lipidogram. Gryka jest bogata w witaminy z grupy B – szczególnie B1, B2, B3 i B6, a także witaminę E. Obfituje w magnez i flawonoidy – szczególnie rutynę uszczelniającą naczynia, a także izowiteksynę i fagopirynę, pomocną w insulinooporności. Gryka zawiera też żelazo, cynk, miedź i fosfor.
Chlebek gryczany jest polecany dla osób z chorobami sercowo-naczyniowymi, nadciśnieniem, cukrzycą typu 2 i insulinoopornością i nadmierną masą ciała. Jest świetną alternatywą dla osób, które nie przepadają za kaszą gryczaną w sypkiej postaci. Dla osób z problemami sercowo-naczyniowymi idealna do takiego chlebka będzie domowa margaryna z oliwą.
Wykonanie takiego chleba to naprawdę niewiele pracy. Najtrudniejsza jest.. cierpliwość. Naturalna fermentacja gryki zajmuje ponad 2 dni.
Składniki:
- 500g niepalonej kaszy gryczanej
- woda
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Kaszę dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie przełożyć do miski. Kaszę zalać chłodną wodą w takiej ilości, aby poziom sięgał jakieś 6-7 cm nad kaszą. Miskę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 24-36 godzin w temperaturze pokojowej. W tym czasie, zupełnie bez użycia zakwasu w kaszy rozpoczną się procesy fermentacyjne, dzięki chleb w naturalny sposób wyrośnie, a składniki z gryki zwiększą swoją biodostępność.
2. Po dwóch dniach należy odlać nadmiar wody (nadmiar to woda znajdująca się nad poziomem kaszy). Dodać sól, cukier i zblendować na gładką masę. Na tym etapie do chleba (jeśli się lubi) można dodać ulubione dodatki – garść nasion, płatków owsianych, żurawiny, czy posiekane suszone pomidory.
3. Masę gryczaną należy przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Papier dodatkowo można posmarować odrobiną oliwy. Blaszkę zostawić w piekarniku na kolejne 8-16 godzin.
4. Chlebek piec w 180 stopniach przez około 1,5 godziny. Chleb najlepiej włożyć do zimnego piekarnika.
5. Po upieczeniu chlebek ostudzić – gorący ciężko się kroi.