Bezglutenowy chleb gryczany

 22 stycznia 2021  |     |   0 Komentarzy

Bez cukru Bez glutenu Bez nabiału Dodatki

15 minut

10

Idealny dla bezglutenowców, lub osób którym nadmiar zwykłego pieczywa nie służy. Chleb gryczany zawiera mnóstwo białka, ma niski indeks glikemiczny. Polecany dla osób chorych na miażdżycę – regularne spożywanie kaszy gryczanej wpływa zbawiennie na lipidogram. Gryka jest bogata w witaminy z grupy B – szczególnie B1, B2, B3 i B6, a także witaminę E. Obfituje w magnez i flawonoidy – szczególnie rutynę uszczelniającą naczynia, a także izowiteksynę i fagopirynę, pomocną w insulinooporności. Gryka zawiera też żelazo, cynk, miedź i fosfor.

Chlebek gryczany jest polecany dla osób z chorobami sercowo-naczyniowymi, nadciśnieniem, cukrzycą typu 2 i insulinoopornością i nadmierną masą ciała. Jest świetną alternatywą dla osób, które nie przepadają za kaszą gryczaną w sypkiej postaci. Dla osób z problemami sercowo-naczyniowymi idealna do takiego chlebka będzie domowa margaryna z oliwą.

Wykonanie takiego chleba to naprawdę niewiele pracy. Najtrudniejsza jest.. cierpliwość. Naturalna fermentacja gryki zajmuje ponad 2 dni.

 

Składniki:

  • 500g niepalonej kaszy gryczanej
  • woda
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

1. Kaszę dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie przełożyć do miski. Kaszę zalać chłodną wodą w takiej ilości, aby poziom sięgał jakieś 6-7 cm nad kaszą. Miskę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 24-36 godzin w temperaturze pokojowej. W tym czasie, zupełnie bez użycia zakwasu w kaszy rozpoczną się procesy fermentacyjne, dzięki chleb w naturalny sposób wyrośnie, a składniki z gryki zwiększą swoją biodostępność.

2. Po dwóch dniach należy odlać nadmiar wody (nadmiar to woda znajdująca się nad poziomem kaszy). Dodać sól, cukier i zblendować na gładką masę. Na tym etapie do chleba (jeśli się lubi) można dodać ulubione dodatki – garść nasion, płatków owsianych, żurawiny, czy posiekane suszone pomidory.

3. Masę gryczaną należy przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Papier dodatkowo można posmarować odrobiną oliwy. Blaszkę zostawić w piekarniku na kolejne 8-16 godzin.

4. Chlebek piec w 180 stopniach przez około 1,5 godziny. Chleb najlepiej włożyć do zimnego piekarnika.

5. Po upieczeniu chlebek ostudzić – gorący ciężko się kroi.

 

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz