Oliwkowe masło – pyszna margaryna

 10 kwietnia 2020  |     |   0 Komentarzy

Dodatki

5 min

20

Domowa margaryna, z dwóch składników, o pysznym, maślanym smaku, chroniąca układ sercowo-naczyniowy. Wyjęta prosto z lodówki idealne rozsmarowuje się na pieczywie, zachowując smak masła. Właściwości oliwy, królowej olejów chyba nie muszę nikomu przedstawiać? Oliwa w ponad 70% składa się z dobroczynnych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA), z mniejszej ilości nasyconych i wielonienasyconych. Zawiera związki fenolowe (flawonoidy, kwasy fenolowe, glikozydy), które zapobiegają szkodliwej oksydacji tłuszczy. Dzięki temu możemy stosować ją nie tylko na zimno, do sałatek, lub pieczywa, ale także do obróbki termicznej. Oliwa zawiera też alfa tokoferol, o właściwościach przeciwutleniających, beta karoten, luteinę i fitosterole, obniżające wartość cholesterolu LDL. Spożycie oliwy niezaprzeczalnie przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego oraz profilaktyki chorób serca. Czas przygotowania tego cuda to dosłownie 5 minut.

Składniki:

  • 100g miękkiego masła
  • 130ml delikatnej oliwy
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Składniki wymieszać trzepaczką, odstawić do lodówki.

 

 

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz