Kalafior w mojej ulubionej odsłonie – pieczony do chrupkości z aromatycznymi przyprawami.
Składniki:
- 1 kalafior
- 5 łyżek oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3/4 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chilli
Przygotowanie:
Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na różyczki. Oliwę wymieszać z przyprawami. Różyczki kalafiora wyłożyć na blachę (można wyłożyć papierem do pieczenia), dokładnie natrzeć marynatą (można odstawić do lodówki na 30-60 minut). Piec w 190-200 stopniach przez około 25-35 minut.
Tagi: dietetyk online, fit przepisy, kalafior z piekarnika, konsultacje online, pieczony kalafior, pomysły na kalafior, przepisy dietetyka, zdrowa dieta, zdrowe gotowanie