Tradycyjne gołąbki z kaszą gryczaną

 10 października 2020  |     |   0 Komentarzy

Dania obiadowe

60 min

14

Gołąbki drobiowo-wieprzowe z dodatkiem kaszy gryczanej, to niskokaloryczne, lekkostrawne i tradycyjne danie. To moje pierwsze gołąbki, które mimo licznych modyfikacji (kasza zamiast ryżu, dodatek mięsa z piersi kurczaka, brak sosu zagęszczonego mąką), wyszły pyszne!

Składniki:

  • 1kg mielonego mięsa (400g piersi z kurczaka i 600g łopatki wieprzowej)
  • 1 cebula
  • 2 małe marchewki
  • 100g kaszy gryczanej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 główka białej kapusty
  • 2 kartoniki pomidorów (ok 700g)
  • 30g masła
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 ząbki czosnku
  • opcjonalnie kostka rosołowa bio (np. z rossmana)

 

Przygotowanie:

  • Ugotować kaszę gryczaną. Odstawić.
  • Ostrożnie wyciąć głąb kapusty. Gotować w dużym garnku ok. 10-15 minut od strony głąba i 5-7 minut z drugiej strony. Odstawić.
  • Marchew zetrzeć na drobnych oczkach. Cebulę dokładnie posiekać.
  • Do mięsa dodać posiekane warzywa, kaszę gryczaną i przyprawy. Dokładnie wyrobić masę ręcznie.
  • Kapustę rozebrać z liści. Usunąć z nich zgrubienia.
  • Dno garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. porwanymi, lub najmniejszymi z wnętrza kapusty).
  • Na liść nakładać 2 solidne łyżki masy (można też wcześniej uformować kotlety) i zawijać jak krokiety – założyć liść na mięso z jednej strony, następnie boki – gołąbki należy zwijać jak najciaśniej i układać ściśle w garnku, łączeniem do dołu.
  • W międzyczasie w innym garnku zagotować 1,5l bulionu (może być z bio kostki, ale może być też woda; jeśli używasz wody, dodaj sól), dodać pomidory, oregano, czosnek, kurkumę, masło. Zagotować.
  • Powstałym bulionem zalać gołąbki. Gotować ok 1-1,5 godziny na małym ogniu pod przykryciem.
  • Opcjonalnie: można zrobić sos; pomidorowy bulion z gotowania gołąbków przelać do innego garnka, dodać 1-2 łyżki mąki, gotować przez ok. 10-15 minut.

Kaloryczność: 1 porcja zawiera 253 kalorie, 18g białka, 20g węglowodanów, 13g tłuszczu.

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz