Składniki (na 1 porcję):
- 50g ryżu do risotto (np. arborio)
- 15g masła
- 3 łyżki śmietanki 30% (30g)
- garść kurek
- 1 mała biała cebula (lub 1/2 dużej)
- 1/2 ząbka czosnku
- 3/4 szklanki bulionu (może być woda)
- 2 jajka
- opcjonalnie: łyżka tartego parmezanu i chlust białego wina
Przygotowanie:
- Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na maśle. Dodać posiekane kurki i podsmażyć kolejne 3-4 minuty.
- Dodać ryż i czosnek, chwilę podsmażyć.
- Dodać chochlę gorącej wody lub bulionu (jeśli masz wino, dodaj je przed bulionem). Poczekać, aż ryż wchłonie wodę. Czynność powtarzać do momentu wykorzystania płynu (ok. 15 minut).
- Risotto doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietankę, wymieszać, zrobić 2 wgłębienia i wbić jajka.
- Przykryć pokrywką i dusić do momentu ścięcia białek.
- Podawać z rukolą i opcjonalnie parmezanem.
Kaloryczność: 1 porcja zawiera 589 kalorii, 22g białka, 54,5g węglowodanów i 30g tłuszczu.
Tagi: danie z kurkami, dietetyczne risotto, dietetyczny obiad, fit przepisy, obiad bez mięsa, pomysł na kurki, przepis na dobre risotto, przepis na risotto z kurkami, przepisy dietetyka, risotto kalorie, risotto z jajkiem, risotto z kurkami, smaczna dieta, wegetarianski obiad