Kremowe risotto z kurkami i jajkiem

 22 września 2020  |     |   0 Komentarzy

Dania obiadowe

20 min

1

Składniki (na 1 porcję):

  • 50g ryżu do risotto (np. arborio)
  • 15g masła
  • 3 łyżki śmietanki 30% (30g)
  • garść kurek
  • 1 mała biała cebula (lub 1/2 dużej)
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 3/4 szklanki bulionu (może być woda)
  • 2 jajka
  • opcjonalnie: łyżka tartego parmezanu i chlust białego wina

Przygotowanie:

  • Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na maśle. Dodać posiekane kurki i podsmażyć kolejne 3-4 minuty.
  • Dodać ryż i czosnek, chwilę podsmażyć.
  • Dodać chochlę gorącej wody lub bulionu (jeśli masz wino, dodaj je przed bulionem). Poczekać, aż ryż wchłonie wodę. Czynność powtarzać do momentu wykorzystania płynu (ok. 15 minut).
  • Risotto doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietankę, wymieszać, zrobić 2 wgłębienia i wbić jajka.
  • Przykryć pokrywką i dusić do momentu ścięcia białek.
  • Podawać z rukolą i opcjonalnie parmezanem.

Kaloryczność: 1 porcja zawiera 589 kalorii, 22g białka, 54,5g węglowodanów i 30g tłuszczu.

risotto z jajkiem

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz