Risotto z pieczonymi burakami

 21 marca 2020  |     |   0 Komentarzy

Dania obiadowe Na słono

30 min

2

Składniki:

  • 150g ryżu do risotto
  • 2 małe upieczone buraki (lub 1 większy) – buraki pieczemy 50-90 minut (w zależności od wielkości) w 180-200 stopniach
  • 1 czerwona cebula
  • 100ml białego wina (chociaż ja wyjątkowo użyłam 50 ml nalewki malinowej)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 30ml śmietanki 30% lub 1 łyżka masła
  • 60g gorgonzoli (lub sera z niebieską pleśnią, sprawdzi się też feta lub parmezan)
  • 10g płatków migdałowych lub orzechów włoskich
  • 1l gorącego bulionu (może być z bio kostki, z np. Rossmana), opcjonalnie 1l gorącej wody

Przygotowanie:

  • Rozgrzać masło na patelni. Zeszklić cebulę z tymiankiem i cukrem.
  • Dodać ryż. Przesmażyć, aż stanie się szklisty.
  • Dodać wino. Poczekać aż trochę odparuje.
  • Dodać chochlę gorącego bulionu (lub wody). Poczekać, aż ryż wchłonie większość bulionu. Czynność powtarzać przez kolejne 20-25 minut.
  • 5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone buraki.
  • Ugotowane risotto wymieszać ze śmietanką (lub masłem), doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pokruszony ser.
  • Podawać z lampką białego wina i prażonymi orzechami włoskimi.

Kaloryczność: 1 porcja zawiera 600 kalorii, 14g białka, 75g węglowodanów, 26g tłuszczu.

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz