Szakszuka w nietypowej odsłonie, w kremowym, szpinakowo-śmietankowym sosie.
Składniki:
- 3-4 jajka
- 200g mrożonego szpinaku
- 1 łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- 4 suszone pomidory
- 40ml śmietanki 30%
- opcjonalnie: kawałek gorgonzoli
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Szpinak rozmrozić – najwygodniej przelać go wrzątkiem na sitku. Odstawić.
- Na patelni krótko podsmażyć czosnek i posiekane suszone pomidory z oliwą. Dodać szpinak, poddusić przez kilka minut, do momentu odparowania nadmiaru wody.
- Dodać śmietankę, opcjonalnie ser, doprawić do smaku.
- W szpinakowym sosie zrobić wgłebienia i wbić jajka. Przykryć pokrywką i dusić do momentu ścięcia białek – około 2- 3 minuty. Żółtka powinny pozostać płynne.
- Szakszukę przełożyć na talerz i podawać z pieczywem i ulubionymi warzywami.
Kaloryczność (1 porcja, 2 jajka + 10g sera gorgonzola):
- 370 kalorii
- 21g białka
- 4g węglowodanów
- 27g tłuszczu
Tagi: fit przepisy, pomysły na śniadania, przepis na szakszukę, przepisy dietetyka, pyszne śniadania, smaczne i zdrowe, szakszuka, szakszuka ze szpinakiem, szakszuka zielona