Szakszuka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

 28 stycznia 2021  |     |   0 Komentarzy

Na słono

10 min

2

Szakszuka w nietypowej odsłonie, w kremowym, szpinakowo-śmietankowym sosie.

Składniki:

  • 3-4 jajka
  • 200g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • 4 suszone pomidory
  • 40ml śmietanki 30%
  • opcjonalnie: kawałek gorgonzoli
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  • Szpinak rozmrozić – najwygodniej przelać go wrzątkiem na sitku. Odstawić.
  • Na patelni krótko podsmażyć czosnek i posiekane suszone pomidory z oliwą. Dodać szpinak, poddusić przez kilka minut, do momentu odparowania nadmiaru wody.
  • Dodać śmietankę, opcjonalnie ser, doprawić do smaku.
  • W szpinakowym sosie zrobić wgłebienia i wbić jajka. Przykryć pokrywką i dusić do momentu ścięcia białek – około 2- 3 minuty. Żółtka powinny pozostać płynne.
  • Szakszukę przełożyć na talerz i podawać z pieczywem i ulubionymi warzywami.

 

Kaloryczność (1 porcja, 2 jajka + 10g sera gorgonzola):

  • 370 kalorii
  • 21g białka
  • 4g węglowodanów
  • 27g tłuszczu

 

 

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz