Składniki:
- 8 sztuk filetów śledziowych (namoczonych lub z oleju)
- sok z 1 cytryny
- 2-3 cebule
- 250ml oleju (użyłam oliwy)
- 5 łyżek miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka ziaren kardamonu
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2/ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 120 ml Jagermesiter’a (można też użyć 100ml whisky)
Przygotowanie:
• Przygotować zalewę: na patelni delikatnie uprażyć wszystkie przyprawy (uważając, aby się nie przypaliły).
• Wymieszać sok z cytryny, olej, Jagera, sos sojowy, miód, musztardę i przyprawy.
• Cebulę pokroić na plastry (można sparzyć wrzątkiem).
• Śledzie pokroić na kawałki.
• W misce, lub słoiku warstwowo układać śledzie i cebulkę. Zalać marynatą i odstawić na min. 1 dzień do lodówki.
Inspiracja: Kwestia Smaku