Banalne ciasto, którego przygotowanie zajmuje mniej niż 10 minut. Z czego 6 to porządne blendowanie! 🙂
Składniki (na dużą blachę, jeśli chcemy upiec brownie w keksówce należy podzielić składniki na 2):
- 2 puszki fasoli czerwonej (480g po odsączeniu)
- 4 jajka
- 2 dojrzałe banany
- 7 łyżek naturalnego kakao
- 4 łyżki oleju kokosowego lub masła
- 7 łyżek ksylitolu
Dodatkowo: 100g gorzkiej czekolady, 100-150g malin/truskawek/jagód lub innych owoców
Sposób przygotowania:
- Fasolę z puszki dokładnie opłukać zimną wodą i odsączyć. Fasolę zblendować razem z jajkami, bananem, rozpuszczonym olejem kokosowym, kakao i ksylitolem.
- Ciasto należy zblendować na gładką masę.
- Ciasto należy wylać do dużej blachy. Na wierzchu ułożyć posiekaną gorzką czekoladę i maliny.
- Ciasto piec w 180 stopniach przez około 60 minut. Ciasto należy kroić po ostudzeniu.
Kaloryczność: 1 (z 12) kawałków ciasta zawiera 182 kalorie, 6g białka, 20g węglowodanów i 9,5g tłuszczu.
Tagi: blog kulinarny, brownie z fasoli, brownie z fasoli i czekolady, ciasto z fasoli, fit brownie, przepisy dietetyka, zdrowe ciasto