Składniki:
- 3 filety z łososia po 250g
- 1 duży batat
Składniki na marynatę:
- 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- sok z 1 limonki
- ½ łyżeczki skórki otartej z limonki
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka suszonego czosnku (lub 1 ząbek świeżego)
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- świeża kolendra
Przygotowanie:
- Batata obierz. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój batat na cienkie wstążki. Możesz też pokroić go nożem na cieniutkie plastry.
- Umyj filet z łososia pod bieżącą wodą i osusz go ręcznikiem papierowym. Podziel filet na tyle kilka porcji wg uznania. Zalecamy ściągnięcie skóry jeszcze przed dodaniem marynaty.
- Przygotuj marynatę. W misce połącz wszystkie składniki marynaty i dokładnie je wymieszaj.
- Przygotuj marynatę. W misce połącz wszystkie składniki marynaty i dokładnie je wymieszaj.
- Batata i łososia dokładnie natrzyj marynatą i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Następnie przygotuj arkusze papieru do pieczenia o wymiarach ok 30×30 cm. Papier zgnieć w kulkę, następnie wyprostuj i lekko zwilż wodą.
- Ułóż rozprostowany papier na blacie, na środku ułóż bataty w marynacie, a na batatach ułóż łososia. Zawiń papier, skręcając końce.
- Gotowe pakieciki ułóż na blasze. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 35 minut.
- Gotowego łososia posyp siekaną kolendrą. Podawaj z miksem zielonych sałat skropionych oliwą.