Łosoś teryaki z batatem

 27 stycznia 2022  |     |   0 Komentarzy

Dania obiadowe Na słodko

50 min

3

Składniki:

  • 3 filety z łososia po 250g
  • 1 duży batat

Składniki na marynatę:

  • 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1 limonki
  • ½ łyżeczki skórki otartej z limonki
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku (lub 1 ząbek świeżego)
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • świeża kolendra

 

Przygotowanie:

  • Batata obierz. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój batat na cienkie wstążki. Możesz też pokroić go nożem na cieniutkie plastry.
  • Umyj filet z łososia pod bieżącą wodą i osusz go ręcznikiem papierowym. Podziel filet na tyle kilka porcji wg uznania. Zalecamy ściągnięcie skóry jeszcze przed dodaniem marynaty.
  • Przygotuj marynatę. W misce połącz wszystkie składniki marynaty i dokładnie je wymieszaj.
  • Przygotuj marynatę. W misce połącz wszystkie składniki marynaty i dokładnie je wymieszaj.
  • Batata i łososia dokładnie natrzyj marynatą i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  • Następnie przygotuj arkusze papieru do pieczenia o wymiarach ok 30×30 cm. Papier zgnieć w kulkę, następnie wyprostuj i lekko zwilż wodą.
  • Ułóż rozprostowany papier na blacie, na środku ułóż bataty w marynacie, a na batatach ułóż łososia. Zawiń papier, skręcając końce.
  • Gotowe pakieciki ułóż na blasze. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 35 minut.
  • Gotowego łososia posyp siekaną kolendrą. Podawaj z miksem zielonych sałat skropionych oliwą.

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz