Sałatka z pieczonym burakiem, granatem, migdałami i grillowanym serem halloumi

 4 stycznia 2020  |     |   0 Komentarzy

Sałatki

15 min

3

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1 opakowania szpinaku (ilość dowolna)
  • 1 opakowanie sera halloumi
  • 2-3 buraki (w zależności od wielkości)
  • 1 granat
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki prażonych, posiekanych migdałów

Przygotowanie:

  • Buraki można upiec 1-2 dni wcześniej – piec w 180 stopniach przez ok. 2h (mniejsze sztuki), 2,5h (duże).
  • Przygotować sos balsamiczny: wymieszać oliwę, ocet balsamiczny, wodę, płynny miód, doprawić solą i pieprzem.
  • Na talerz wyłożyć umyty szpinak, dodać ziarenka granatu i upieczonego, pokrojonego buraka. Polać sosem, oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
  • Ser halloumi pokroić w plastry i zgrillować na patelni (lub w piekarniku).
  • Gorący ser wyłożyć na warzywa, posypać prażonymi migdałami.

Kaloryczności dla 1 z 3 porcji: 511 kcal

Makroskładniki: białko 19,6g, tłuszcze 38g, węglowodany 26g

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz