Składniki (na 3-4 porcje):
- 1 opakowania szpinaku (ilość dowolna)
- 1 opakowanie sera halloumi
- 2-3 buraki (w zależności od wielkości)
- 1 granat
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2-3 łyżki wody
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
- 3 łyżki prażonych, posiekanych migdałów
Przygotowanie:
- Buraki można upiec 1-2 dni wcześniej – piec w 180 stopniach przez ok. 2h (mniejsze sztuki), 2,5h (duże).
- Przygotować sos balsamiczny: wymieszać oliwę, ocet balsamiczny, wodę, płynny miód, doprawić solą i pieprzem.
- Na talerz wyłożyć umyty szpinak, dodać ziarenka granatu i upieczonego, pokrojonego buraka. Polać sosem, oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
- Ser halloumi pokroić w plastry i zgrillować na patelni (lub w piekarniku).
- Gorący ser wyłożyć na warzywa, posypać prażonymi migdałami.
Kaloryczności dla 1 z 3 porcji: 511 kcal
Makroskładniki: białko 19,6g, tłuszcze 38g, węglowodany 26g
Tagi: blog dietetyka, blog gotowanie, dietetyk online, dietetyk w kuchni, fit przepisy, pieczony burak, przepisy dietetyczne, przepisy na zdrowe dania, sałatka z pieczonym burakiem, zdrowe przepisy