Owsiane naleśniki

 10 kwietnia 2020  |     |   0 Komentarzy

Bez glutenu Na słodko

20 min

2

Składniki (na 8-9 sztuk):

  • 100g mąki owsianej (płatków owsianych zmielonych na pył)
  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu/miodu
  • 180 ml wody (można użyć też mleka)
  • 25g roztopionego masła
  • opcjonalnie płaska łyżeczka pasty waniliowej (można użyć też łyżki cukru waniliowego do posłodzenia)

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto można przygotować nawet dzień lub kilka godzin wcześniej. Warto odstawić je przed smażeniem chociaż na 20 minut. Ale nie trzeba 🙂
  • Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni.
  • Tip: Lepiej zrobić nieco mniejsze naleśniki niż tradycyjne pszenne, łatwiej się odwracają.

Kaloryczność (na 1 naleśnik, przy 9 sztukach, słodzone ksylitolem): 87 kalorii, 3g białka, 9g węglowodanów i 4,5g tłuszczu.

 

 

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz