Składniki:
- 250g krewetek
- 120g makaronu tagliatelle
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- Garść pomidorków koktajlowych
- 50ml białego wina
- 60ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ½ łyżeczki skórki startej z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Krewetki umyj i dokładnie oczyść za pomocą ręcznika papierowego.
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej dużą patelnię, wlej oliwę i zeszklij cebulkę.
- Następnie dodaj krewetki i smaż je około 1 minutę.
- Dodaj czosnek, oregano, pomidorki, skórę z cytryny, śmietankę, wino i opcjonalnie 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Duś całość około 2 minuty.
- Dodaj odcedzony makaron, natkę pietruszki. Całość wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
Tagi: krewetki, krewetki z czosnkiem, krewetki z pomidorami, makaron, makaron z krewetkami, pomysł na krewetki, przepisy dietetyka