Makaron z krewetkami z pomidorkami, natką pietruszki i czosnkiem

 27 stycznia 2022  |     |   0 Komentarzy

Dania obiadowe Na słono

20 min

2

Składniki:

  • 250g krewetek
  • 120g makaronu tagliatelle
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • 50ml białego wina
  • 60ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Przygotowanie:

  • Krewetki umyj i dokładnie oczyść za pomocą ręcznika papierowego.
  • Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  • Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej dużą patelnię, wlej oliwę i zeszklij cebulkę.
  • Następnie dodaj krewetki i smaż je około 1 minutę.
  • Dodaj czosnek, oregano, pomidorki, skórę z cytryny, śmietankę, wino i opcjonalnie 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Duś całość około 2 minuty.
  • Dodaj odcedzony makaron, natkę pietruszki. Całość wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz