Składniki:
- 8 sztuk filetów śledziowych (namoczonych lub z oleju)
- sok z 1 cytryny
- 2-3 cebule
- 250ml oleju (użyłam oliwy)
- 5 łyżek miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka ziaren kardamonu
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2/ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 120 ml Jagermesiter’a (można też użyć 100ml whisky)
Przygotowanie:
• Na patelni zeszklić cebulę (pokrojoną w dowolny sposób) z przyprawami (uważając, aby się nie przypaliły). Odstawić z ognia.
• Dodać sok z cytryny, olej, Jagera, sos sojowy, miód, musztardę. Odstawić do ostudzenia.
• Śledzie pokroić na kawałki.
• W misce, lub słoiku warstwowo układać śledzie i marynatę. Odstawić na minimum 1 dzień do lodówki.
Inspiracja: Kwestia Smaku
Tagi: blog dietetyczny, blog kulinarny, śledzie, śledzie korzenne, śledzie z jagermeisterem, śledzie z whisky, śledziezwhisky, świąteczne przepisy, wigilia