Korzenne śledzie z Jagermaister’em (lub whisky)

 21 grudnia 2019  |     |   0 Komentarzy

Na słono

20 min

8

Składniki:

  • 8 sztuk filetów śledziowych (namoczonych lub z oleju)
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 cebule
  • 250ml oleju (użyłam oliwy)
  • 5 łyżek miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka ziaren kardamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/2/ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 120 ml Jagermesiter’a (można też użyć 100ml whisky)

Przygotowanie:

• Na patelni zeszklić cebulę (pokrojoną w dowolny sposób) z przyprawami (uważając, aby się nie przypaliły). Odstawić z ognia.
• Dodać sok z cytryny, olej, Jagera, sos sojowy, miód, musztardę. Odstawić do ostudzenia.
• Śledzie pokroić na kawałki.
• W misce, lub słoiku warstwowo układać śledzie i marynatę. Odstawić na minimum 1 dzień do lodówki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inspiracja: Kwestia Smaku

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz