Składniki na kluski:
150g puree z upieczonej dyni piżmowej
300g puree z gotowanych ziemniaków (zblendować ok 3-4 ugotowane ziemniaki) – odmiana mączysta
1 jajko
60g mąki ziemniaczanej (około 6 łyżek)
30g mąki pszennej (lub więcej, jeśli konsytencja ciasta będzie tego wymagać)
szczypta soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki zblendować.
- Wrzucać pojedynczo do wrzącej, osolonej wody (wskazany duży garnek). Gotować ok. 10 minut od momentu wypłynięcia.
- Podawać z masłem, ksylitolem/cukrem, cynamonem i karmelizowanymi (połówki śliwek karmelizować na rozgrzanej patelni) lub pieczonymi (połówki śliwek piec w 200 stopniach przez 15 minut) dojrzałymi śliwkami.
Tagi: blog kulinarny, dietetyczne przepisy, dietetyk, dietetyk warszawa, dynia, kluchy dyniowe, kluski z dyni, pomysły na zdrowy obiad, przepis na dyniowe kluski, puree z dyni, zdrowe gotowanie, zdrowie w kuchnni