Kluski z dynią

 19 listopada 2019  |     |   0 Komentarzy

Dania obiadowe Na słodko

40 min

2

Składniki na kluski:

150g puree z upieczonej dyni piżmowej

300g puree z gotowanych ziemniaków (zblendować ok 3-4 ugotowane ziemniaki) – odmiana mączysta

1 jajko

60g mąki ziemniaczanej (około 6  łyżek)

30g mąki pszennej (lub więcej, jeśli konsytencja ciasta będzie tego wymagać)

szczypta soli

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki zblendować.
  2. Wrzucać pojedynczo do wrzącej, osolonej wody (wskazany duży garnek). Gotować ok. 10 minut od momentu wypłynięcia.
  3. Podawać z masłem, ksylitolem/cukrem, cynamonem i karmelizowanymi (połówki śliwek karmelizować na rozgrzanej patelni)  lub pieczonymi (połówki śliwek piec w 200 stopniach przez 15 minut) dojrzałymi śliwkami.

 

 

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz