Pysznce, choć o nieco innej strukturze niż tradycyjne. Pieczone w piekarniku, bez tłuszczu, mocno chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Do przyrządzenia placków ziemniaczanych najlepiej użyć ziemniaków typ B lub C (np. Irga, Bryza, Ibis, Gracja, Tajfun), ponieważ zawierają one dużo skrobi. Do moich placków dorzuciłam też kawałki drobiowej kiełbaski, ale można dodać szynkę, kawałki suszonych pomidorów, pieczarek, groszku, i czego tylko chcecie, albo zupełnie pominąć ten składnik.
Składniki:
- 5 małych ziemniaków (250g, jeśli bez dodatku wędliny – 300g)
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko (raczej S/M)
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- opcjonalnie 2 małe kiełbaski/kabanosy drobiowe (40-50g) lub inne dodatki
Przygotowanie:
- Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną kiełbaskę, podsmażyć. Odstawić.
- Ziemniaki zetrzeć na tarce, na grubszych oczkach. Posolić. Odstawić na kilka minut i odcisnąć wodę za pomocą sitka.
- Ziemniaki wymieszać z ostudzoną cebulką, dodać jajko i przyprawy (u mnie około 1/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu).
- Dobrze wymieszać i ocenić konsystencję. Dodać mąkę ziemniaczaną w ilości 1 lub 2 łyżki.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Placki należy nakładać łyżką na papier do pieczenia. 1 placek to jakieś 2 łyżki farszu. Placki należy lekko spłaszczyć, również za pomocą łyżki.
- Piec 30 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach pieczenia placki można obrócić na drugą stronę.
Kaloryczność (z dodatkiem kiełbaski drobiowej) w 1 porcji (ok 8-9 placków): 660 kalorii, 15g białka, 67g węglowodanów i 36g tłuszczu.
Kaloryczność (bez kiełbaski drobiowej, z 300g ziemniaków) w 1 porcji (ok 8-9 placków): 510 kalorii, 6g białka, 75g węglowodanów i 19g tłuszczu.