Przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na botwinkę. Podobno w każdym domu robi się ją inaczej.. jak sałatkę jarzynową 😉 masz swój ulubiony przepis?
Składniki:
- 2-3 pęczki botwiny
- 2 marchewki
- Pęczek koperku
- 2l bulionu (lub woda + kostka rosołowa_1 łyżeczka kurkumy
- ¾ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 100ml śmietanki 30%
- Kilka łyżek oliwy
- Sól do smaku
- Dodatkowo: jajka na twardo, osobno ugotowane ziemniaki
Przygotowanie:
- Buraki i marchewkę obrać, buraczki pokroić w plastry lub ósemki, marchew w kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojone buraczki i marchew. Dodać przyprawy. Całość podsmażyć przez 2-3 minuty.
- Liście buraków posiekać. Połowę wrzucić do garnka z warzywami i chwilę podsmażyć.
- Dolać bulion. Zupę gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
- Następnie dodać posiekany koperek i pozostałe liście buraka. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty.
- Następnie dodać ocet i zabielić zupę śmietanką. Doprawić do smaku solą.
- Gotową zupę można podawać z ziemniakami i ugotowanym jajkiem.
Tagi: boćwina, botwinka, burak, dania z botwiny, przepis na botwinkę, przepisy dietetyka, wiosenna zupa