Składniki (na 8-9 sztuk):
- 100g mąki owsianej (płatków owsianych zmielonych na pył)
- 2 jaja
- 2 łyżki cukru/ksylitolu/miodu
- 180 ml wody (można użyć też mleka)
- 25g roztopionego masła
- opcjonalnie płaska łyżeczka pasty waniliowej (można użyć też łyżki cukru waniliowego do posłodzenia)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto można przygotować nawet dzień lub kilka godzin wcześniej. Warto odstawić je przed smażeniem chociaż na 20 minut. Ale nie trzeba 🙂
- Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni.
- Tip: Lepiej zrobić nieco mniejsze naleśniki niż tradycyjne pszenne, łatwiej się odwracają.
Kaloryczność (na 1 naleśnik, przy 9 sztukach, słodzone ksylitolem): 87 kalorii, 3g białka, 9g węglowodanów i 4,5g tłuszczu.
Tagi: blog dietetyka, dietetyk kliniczny konsultacje online, dietetyk online, fit naleśniki, naleśniki dietetyczne, naleśniki owsiane, naleśniki z płatków owsianych, zdrowe przepisy