Makaron z kremowym sosem porowym

 31 marca 2020  |     |   0 Komentarzy

Dania obiadowe

15 min

1

Składniki (1 porcja):

  • 60g makaronu
  • kawałek pora
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 30g sera blue
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%
  • 1 mała marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 10g pistacji lub prażonych orzechów włoskich
  • opcjonalnie chlust białego wina

Przygotowanie:

  • Pora posiekać. Poddusić na maśle sz ząbkiem czosnku i cukrem. Opcjonalnie dodać chlust białego wina i odparować.
  • Makaron ugotować al dente. W międzyczasie marchew obrać i pokroić w cienkie paski – najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw.
  • Do pora dodać śmietankę i pokruszony ser.
  • Wymieszać z makaronem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Posypać pistacjami lub prażonymi orzechami włoskimi

Kaloryczność: 1 porcja zawiera 560 kalorii, 18g białka, 55g węglowodanów i 30g tłuszczu.

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz