Składniki (1 porcja):
- 60g makaronu
- kawałek pora
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 30g sera blue
- 2-3 łyżki śmietanki 30%
- 1 mała marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 10g pistacji lub prażonych orzechów włoskich
- opcjonalnie chlust białego wina
Przygotowanie:
- Pora posiekać. Poddusić na maśle sz ząbkiem czosnku i cukrem. Opcjonalnie dodać chlust białego wina i odparować.
- Makaron ugotować al dente. W międzyczasie marchew obrać i pokroić w cienkie paski – najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw.
- Do pora dodać śmietankę i pokruszony ser.
- Wymieszać z makaronem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Posypać pistacjami lub prażonymi orzechami włoskimi
Kaloryczność: 1 porcja zawiera 560 kalorii, 18g białka, 55g węglowodanów i 30g tłuszczu.
Tagi: bistacje, blog dietetyka, dietetyczne potrawy, dietetyk online, makaron z serem, makroskładniki, pomysł na makaron, pomysł na obiad, ser blue, ser pleśniowy, smaczne dietetyczne obiady