Pate z kaczych wątróbek z gruszką i orzechami włoskimi

 14 listopada 2019  |     |   0 Komentarzy

Na słono

30 min

10

Pate, czyli pasztet bez pieczenia, przygotowany z samych wątróbek. Delikatny, kremowy, ale ze zmienioną fakturą dzięki dodatkowi posiekanej, dojrzałej gruszki i orzechów włoskich. Świetnie sprawdzi się przy świątecznym stole.

Składniki:

  • 400g oczyszczonych, kaczych wątróbek (lub innych drobiowych)
  • 200g masła (kostka)
  • 2 dojrzałe małe/średnie gruszki
  • 100ml białego, wytrawnego wina
  • 3 garście posiekanych, podprażonych orzechów włoskich
  • 1 cebula
  • 4 liście laurowe
  • świeżo mielony pieprz (u mnie 1 łyżeczka)
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie:

  1. Wątróbki posiekać i podsmażyć na 4 łyżkach masła. Odstawić.
  2. Na tej samej patelni podsmażyć (na 2-3 łyżkach masła) posiekaną cebulę z liściem laurowym i tymiankiem. Kiedy cebula zmięknie dodać 1 obraną, posiekaną gruszkę. Dusić przez kolejne 2-3 minuty. Podlać białym winem. Zredukować (odparować płyn).
  3. Wymieszać cebulę i gruszkę z wątróbką. Zblendować.
  4. Powstałą masę wymieszać z roztopionym, pozostałym masłem (część masła można odłożyć na wierzch pate).
  5. Drugą gruszkę pokroić w drobną kosteczkę. Dodać orzechy. Wymieszać z masą, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Pate przełożyć do miseczek lub słoiczków i odstawić na noc do lodówki.
  7. Jeść, cieszyć się pysznym smakiem gruszkowo-orzechowego pate i nie powtarzać tego często ;).

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz