Babka z cukinii

 14 listopada 2019  |     |   0 Komentarzy

Dania obiadowe Na słono

30 min

8

 

babka z cukinii

Babka z cukinii – fit alternatywa dla tradycyjnej babki ziemniaczanej. Jako rodowita Podlasianka kocham ziemniaki, a zwłaszcza babkę w oryginalnym wydaniu (najlepiej mojej babci), ale raz na jakiś czas robię też babkę z cukinii. Lekkostrawną, pyszną zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może być dodatkiem do obiadu, lub samodzielnym posiłkiem.

Składniki:

  • 3 większe cukinie
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 4 jajka
  • 150g sera, najlepiej żółtego lub parmezanu (ja użyłam pół na pół fety i parmezanu)
  • 1/4 szklanki oliwy
  • pęczek szczypiorku lub dymki
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka masła + 2-3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać trochę soli i zostawić na sitku. Ziemniaki zetrzeć na małych oczkach. Następnie oba warzywa dokładnie odcisnąć z wody, najlepiej za pomocą bawełnianej ściereczki.
  2. Startą cukinię i ziemniaki przełożyć do miski. Dodać jajka, starty lub pokruszony ser, drobno posiekany szczypiorek, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, oliwę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Blaszkę (u mnie forma do tarty ok 26 cm średnicy) posmarować masłem, podsypać bułką. Piec w 180 stopniach przez 50 minut.
  4. Smacznego! Mam nadzieję, że babka z cukinii będzie Ci smakować 🙂 Poszukujesz innych zdrowych przepisów? Zajrzyj tutaj!

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz