Składniki:
– 500-700g filetu z halibuta
– 6 ziemniaków
– 2 pory
– 3 marchewki
– 10 suszonych pomidorów
– pęczek natki pietruszki
– pęczek bazylii
– 2 ząbki czosnku
– skórka otarta z połowy cytryny
– sok z połowy cytryny
– 20g masła
– 5 łyżek oliwy
– 2 spore łyżki mascarpone lub 100ml śmietanki 30%
– 1 łyżeczka cukru
– sól i pieprz
– opcjonalnie 1-2 kostki rosołowe
Przygotowanie:
- Pora pokroić w drobną kostkę lub rozdrobnić w malakserze.
- W garnku rozgrzać oliwę i masło, podsmażyć pora przez kilka minut.
- Obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę. Dodać do porów, chwilę podsmażyć i wlać 2,5l wrzątku.
- Marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić do garnka.
- Całość gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut.
- Natkę, bazylię i suszone pomidory posiekać. Dodać do zupy.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, lub posiekany oraz skórkę z cytryny i sok z cytryny.
- Dodać śmietankę lub mascarpone.
- Dodać cukier, opcjonalnie kostki rosołowe. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Dodać pokrojonego w grubą kostkę halibuta. Gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Smacznego!
Tagi: cytrynowa zupa rybna, dania z halibuta, halibut, pomysł na obiad, przepisy dietetyka, zupa rybna, zupa z halibuta