Zupa z halibutem, porem, suszonymi pomidorami i ziemniakami

 11 maja 2022  |     |   0 Komentarzy

Dania obiadowe Zupy

30min

8

Składniki:

– 500-700g filetu z halibuta

– 6 ziemniaków

– 2 pory

– 3 marchewki

– 10 suszonych pomidorów

– pęczek natki pietruszki

– pęczek bazylii

– 2 ząbki czosnku

– skórka otarta z połowy cytryny

– sok z połowy cytryny

– 20g masła

– 5 łyżek oliwy

– 2 spore łyżki mascarpone lub 100ml śmietanki 30%

– 1 łyżeczka cukru

– sól i pieprz

– opcjonalnie 1-2 kostki rosołowe

 

Przygotowanie:

  1. Pora pokroić w drobną kostkę lub rozdrobnić w malakserze.
  2. W garnku rozgrzać oliwę i masło, podsmażyć pora przez kilka minut.
  3. Obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę. Dodać do porów, chwilę podsmażyć i wlać 2,5l wrzątku.
  4. Marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić do garnka.
  5. Całość gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut.
  6. Natkę, bazylię i suszone pomidory posiekać. Dodać do zupy.
  7. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, lub posiekany oraz skórkę z cytryny i sok z cytryny.
  8. Dodać śmietankę lub mascarpone.
  9. Dodać cukier, opcjonalnie kostki rosołowe. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  10. Dodać pokrojonego w grubą kostkę halibuta. Gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Smacznego!

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz