Sałatka z makaronem, brokułem, fetą, słonecznikiem i bekonem z prosciutto
20 minut
8
Pyszna, szybka sałatka z makaronem, brokułem, fetą, podprażonym słonecznikiem i pysznym ”bekonem” z prosciutto
Składniki:
- 1 brokuł
- 300-400g makaronu kokardki
- 1 opakowanie prosciutto (ok 80g)
- 1 opakowanie fety (150g)
- 50g słonecznika
- pęczek/doniczka świeżej bazylii
- 50ml oliwy
- sól, pieprz, chilli
- opcjonalnie: suszone pomidory
Przygotowanie:
1. Prosciutto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez ok 10-13 minut. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni.
2. Brokuła umyć, odciąć łodygi i podzielić na różyczki.
3. Makaron ugotować al dente, wg przepisu na opakowaniu. 5 minut przed końcem gotowania dodać różyczki brokułu. Użyć dużego garnka i większej ilości wody (ok 3 litry).
4. Ugotowany makaron z brokułem przelać zimną wodą i dokładnie odcedzić. Przełożyć do miski, dodać pokruszoną fetę, pokruszone upieczone prosciutto, słonecznik i oliwę. Można dodać ząbek czosnku. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, lub chilli.
Kaloryczność (8 porcji / 1 porcja):
2342 kcal / 293 kcal
103g białka / 13g
233g węglowodanów / 29g
106g tłuszczu / 13,5g