Pulpety z indyka w pomidorach

 31 lipca 2019  |     |   0 Komentarzy

Bez nabiału Dania obiadowe

25 min

4

Kolejna, dietetyczna inspiracja obiadowa – pulpety z indyka zapiekane w pomidorach. To jedno z klasycznych dań, delikatnych w smaku, idealne dla dzieci.

Składniki na pulpety:

  • 700g zmielonego mięsa z indyka
  • 1 duża cebula + 1 łyżka masła
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 1 marchewka (starta)
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 duże jajko (L)

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle.
  2. Odciśnietą bułkę rozdrobnić i wymieszać z mięsem, cebulą, startą marchewką, czosnkiem, jajkiem i przyprawami.
  3. Masę na pulpety odstawić na ok 30 minut. Uformować pulpety.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 2 opakowania pomidorów w puszce
  • 1 marchewka (starta)
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszać i wylać do naczynia.
  2. Pulpety wyłożyć na pomidory.
  3. Zapiekać przez ok 40 minut w 180 stopniach.

Można podawać z ziemniakami, kaszą lub makaronem.

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz