Kolejna, dietetyczna inspiracja obiadowa – pulpety z indyka zapiekane w pomidorach. To jedno z klasycznych dań, delikatnych w smaku, idealne dla dzieci.
Składniki na pulpety:
- 700g zmielonego mięsa z indyka
- 1 duża cebula + 1 łyżka masła
- 1 bułka namoczona w mleku
- 1 marchewka (starta)
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 duże jajko (L)
Przygotowanie:
- Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle.
- Odciśnietą bułkę rozdrobnić i wymieszać z mięsem, cebulą, startą marchewką, czosnkiem, jajkiem i przyprawami.
- Masę na pulpety odstawić na ok 30 minut. Uformować pulpety.
Składniki na sos pomidorowy:
- 2 opakowania pomidorów w puszce
- 1 marchewka (starta)
- 1 drobno pokrojona cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszać i wylać do naczynia.
- Pulpety wyłożyć na pomidory.
- Zapiekać przez ok 40 minut w 180 stopniach.
Można podawać z ziemniakami, kaszą lub makaronem.