Najlepsza szakszuka

 13 października 2021  |     |   0 Komentarzy

Na słono

15 min

1

Najlepsza szakszuka z mnóstwem warzyw!

Składniki:

  • 2-3 dojrzałe pomidory (poza sezonem zamienić na pomidory z puszki)
  • 1 mała cebula
  • kawałek cukinii (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Cebulę i resztę warzyw pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać przyprawy, wymieszać i chwilę podsmażyć.
2. Dodać pomidory i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażyć przez około 7-8 minut, aż pomidory się rozpadną i powstanie sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Zrobić zagłębienia i wbić jajka. Patelnię przykryć pokrywką i całość dusić około 3 minuty, do momentu ścięcia białka.
4. Szakszukę podawać z natką pietruszki i pieczywem. Smacznego!

 

Kaloryczność:
441 kalorii
20g białka
22g węglowodanów
31g tłuszczu

 

  

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz