Oprócz kulinarnych eksperymentów uwielbiam też proste dania. Te ulubione, które robię tak często, że mogę gotować z zamkniętymi oczami. Do tego typu dań zalicza się makaron z kurczakiem i brokułami. Klasyczny, lekki obiad.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy curry
- 2 łyżki oliwy + 2 łyżki do skropienia
- ½ brokuła
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- garść świeżej bazylii i oregano
- 2 garście pomidorków koktajlowych
- 150g makaronu jajecznego (w bezglutenowej wersji wybieramy oczywiście makaron bezglutenowy)
Przygotowanie:
- Pierś pokroić na równe kawałki, natrzeć przyprawami i odłożyć do lodówki (na minimum 30 minut).
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć mięso. W razie potrzeby podlać odrobiną wody.
- Ugotować brokuł aldente (ok 3 minuty w osolonym wrzątku), zalać zimną wodą i rozdrobnić.
- Ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.
- W garnku wymieszać ugotowany makaron, brokuł, mięso z oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem. Dodać sól, pieprz, świeże zioła i pomidorki.
Można posypać odrobiną parmezanu.
Kaloryczność: 1 porcja zawiera 590 kcal i zawiera ponad 35 g białka
Tagi: bezglutenowe, brokuły, dieta, dietetycznyobiad, dietetyk, dietetyka, lekkiobiad, makaron, makaronzkurczakiem, zdrowyobiad