Korzenna owsianka z prażonym jabłkiem, masłem orzechowym ”Słony karmel” i syropem daktylowym. Niebo w gębie!
Składniki:
– 30g płatków owsianych
– 1/2 szklanki ulubionego mleka
– 10g odżywki białkowej @endorfina.shop (np. wanilia, cynamon) – opcjonalnie
– 2 małe jabłka lub 1 duże
– 3 łyżeczki (ok. 20g) syropu daktylowego @endorfina.shop
– 1 łyżka (ok 25g) masła orzechowego słony karmel @endorfina.shop
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– kilka szczypt imbiru
– szczypta soli
– opcjonalnie ksylitol lub inny słodzik (jeśli nie używasz odżywki białkowej)
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane zalać mlekiem, dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu do miękkości.
2. Jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do garnuszka, dodać cynamon, imbir, podlać odrobiną wody i prażyć do miękkości. Po kilku minutach dodać 2 łyżeczki syropu daktylowego i prażyć przez kolejne 2 minuty. Jeśli jabłka są kwaśne, można dodać ksylitol lub słodzik.
3. Gotową owsiankę przełożyć do miski, dodać jabłka, masło orzechowe. Całość polać łyżeczką syropu daktylowego i posypać odrobiną cynamonu.
Kaloryczność:
478 kalorii
19,5g białka
62g węglowodanów
15g tłuszczu