Grillowane rzodkiewki

 31 lipca 2019  |     |   0 Komentarzy

Bez glutenu Dodatki Na słono Sałatki

10 min

2

Grillowane rzodkiewki pierwszy raz zrobiłam parę lat temu, z przepisu jednej z moich ulubionych kulinarnych blogerek (@jadlonomia). Od tamtej pory w sezonie robię ja bardzo często. Są świetym dodatkiem do dań kuchni azjatyckiej.
Same rzodkiewki są raczej nudnym warzywem. Nieodłącznie występują jako dodatek do twarożku czy wiosennych kanapek. Zgrillowane, z dodatkiem czosnku i sezamu zyskują zupełnie nowy wymiar.
Zazwyczaj kroję je na połówki lub ćwiartki, solę, nacieram czosnkiem, grilluję z odrobiną masła i posypuję prażonym sezamem, czasem też różnym ziołami, np. szczypiorkiem.
Jedliście już rzodkiewki w tej odsłonie?

Składniki:

  • pęczek rzodkiewek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka masła (lub oliwy)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka szczypiorku lub natki pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewki umyć, przekoić na pół, zachowując zielone ogonki.
  2. Przygotować marynatę z roztopionego masła (lub oliwy), czosnku, soli i pieprzu. Sezam uprażyć.
  3. Natrzeć rzodkiewki marynatą (można odłożyć je na jakiś czas do lodówki lub od razu grillować).
  4. Rozgrzać patelnię grillową. Grillować rzodkiewki na mocno rozgrzanej patelni przez około 5 minut.
  5. Podawać skropione cytryną i posypane prażonym sezamem. Opcjonalnie można posypać świeżymi ziołami.

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz