Pomarańczowy kalafior z kurkumą

 2 listopada 2019  |     |   0 Komentarzy

Bez glutenu Bez nabiału Dania obiadowe Dodatki Na słono

10 min

5

Kalafior pieczony w całości w marynacie pomarańczowo – kurkumowej.

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1 pomarańcza
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 płaska łyżka kurkumy
  • kawałek imbiru (2 cm) – lub 1 łyżeczka imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • sól (u mnie pół łyżeczki)

Przygotowanie:
1. Kalafior umyć i ubrać. Zrobić 2 nacięcia w kształcie x przy głąbie i włożyć do miski z posoloną wodą (na min. 15 minut, można też zostawić dłużej – nawet na kilka godzin w lodówce).
2. Przygotować marynatę – zetrzeć skórkę z wyszorowanej pomarańczy i imbir, wymieszać z pozostałymi przyprawami i oliwą. Dodać sok z połówki pomarańczy, wymieszać.
3. Włożyć kalafior do naczynia żaroodpornego, wysmarować marynatą. Przykryć pokrywką (lub folią aluminiową) i zapiekać przez ok. 30-40 minut w 200 stopniach.
I tu uwaga – jeśli kalafior jest duży można go wcześniej podgotować (wrzucamy w całości do dużego garnka) przez 10-15 minut, lub wydłużyć czas pieczenia.

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz