Babka z cukinii – fit alternatywa dla tradycyjnej babki ziemniaczanej. Jako rodowita Podlasianka kocham ziemniaki, a zwłaszcza babkę w oryginalnym wydaniu (najlepiej mojej babci), ale raz na jakiś czas robię też babkę z cukinii. Lekkostrawną, pyszną zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może być dodatkiem do obiadu, lub samodzielnym posiłkiem.
Składniki:
- 3 większe cukinie
- 3 ziemniaki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 4 jajka
- 150g sera, najlepiej żółtego lub parmezanu (ja użyłam pół na pół fety i parmezanu)
- 1/4 szklanki oliwy
- pęczek szczypiorku lub dymki
- pęczek koperku
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka masła + 2-3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
- Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać trochę soli i zostawić na sitku. Ziemniaki zetrzeć na małych oczkach. Następnie oba warzywa dokładnie odcisnąć z wody, najlepiej za pomocą bawełnianej ściereczki.
- Startą cukinię i ziemniaki przełożyć do miski. Dodać jajka, starty lub pokruszony ser, drobno posiekany szczypiorek, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, oliwę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Blaszkę (u mnie forma do tarty ok 26 cm średnicy) posmarować masłem, podsypać bułką. Piec w 180 stopniach przez 50 minut.
- Smacznego! Mam nadzieję, że babka z cukinii będzie Ci smakować 🙂 Poszukujesz innych zdrowych przepisów? Zajrzyj tutaj!
Tagi: babka z cukinii, cukinia przepisy, dania z cukinii, dietetyczne przepisy, dietetyczne przepisy z cukinii, dietetyczny obiad, fit babka z cukini, fit obiad, fit przepisy, niskokaloryczna babka z cukinii, przepisy cukinia, warzywa, zapiekanka z cukinii, zdrowa babka z cukinii