Makaron z tofu w sosie pomidorowo-paprykowym z imbirem

 26 listopada 2021  |     |   0 Komentarzy

Bez glutenu Bez nabiału Dania obiadowe Na słono

20 min

2

Jeśli nie macie pomysłu na tofu – łapcie!

Składniki (2 porcje):

  • kostka wędzonego tofu (lub marynowanego w papryce)
  • puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka imbiru lub 2 cm kawałek
  • 1 łyżeczka wędzonej lub słodkiej papryki
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • garść pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 100ml mleczka kokosowego (można zamienić na śmietankę)
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 1 łyżka ksylitolu/cukru/miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • makaron (najlepiej pełnoziarnisty)

 

Przygotowanie:

  • Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w większą kostkę, a pieczarki w plasterki. Tofu pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulkę. Dodać przyprawy i pozostałe warzywa, podsmażyć całość kilka minut.
  • Dodać pomidory z puszki, mleczko kokosowe, pokrojone tofu i dusić całość przez około 8 minut.
  • Posmakować, doprawić do smaku pieprzem i solą.
  • Sos podawać z makaronem, posypać świeżą kolendrą lub natką.

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz