Makaron z tofu w sosie pomidorowo-paprykowym z imbirem
20 min
2
Jeśli nie macie pomysłu na tofu – łapcie!
Składniki (2 porcje):
- kostka wędzonego tofu (lub marynowanego w papryce)
- puszka pomidorów
- 1 łyżeczka imbiru lub 2 cm kawałek
- 1 łyżeczka wędzonej lub słodkiej papryki
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- garść pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- 100ml mleczka kokosowego (można zamienić na śmietankę)
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- 1 łyżka ksylitolu/cukru/miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeża kolendra lub natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- makaron (najlepiej pełnoziarnisty)
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w większą kostkę, a pieczarki w plasterki. Tofu pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulkę. Dodać przyprawy i pozostałe warzywa, podsmażyć całość kilka minut.
- Dodać pomidory z puszki, mleczko kokosowe, pokrojone tofu i dusić całość przez około 8 minut.
- Posmakować, doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Sos podawać z makaronem, posypać świeżą kolendrą lub natką.
Tagi: dietetyczny obiad, makaron z tofu, pomysł na tofu, szybki przepis na tofu, tofu, tofu w pomidorach, wege obiad, zdrowy obiad