Błyskawiczne, pełne aromatu i smaku danie. Czas przygotowania składników to dosłownie 5 minut. To podstawowy przepis na pyszny sos z mango i kurczakiem, do którego można, a nawet trzeba dodać więcej ulubionych warzyw – sprawdzi się cebulka, dynia, czy marchewka.
Składniki (3-4 porcje):
- 400g piersi z kurczaka
- opakowanie mrożonego mango 450g
- 3/4 puszki mleczka kokosowego (można użyć połowy)
- 2-3 łyżki przyprawy curry
- 20g mąki kukurydzianej lub pszennej
- 2 łyżki oliwy
- opcjonalnie: świeża kolendra
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż kurczaka z przyprawą curry.
- Dodaj mleczko kokosowe i mango.
- Zagotuj, zmniejsz ogień i duś na małym ogniu przez ok. 25 minut.
- Sos zagęść mąką – mąkę stopniowo dosypuj lub przesiej przez sitko, cały czas mieszając, zagotuj.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp świeżą kolendrą, jeśli lubisz. Gotowe!
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem i nie zapomnij o warzywach – np. fasolce szparagowej.
Kaloryczność (4 porcje):
1269 kalorii / 317 kalorii
93g białka / 23g
88g węglowodanów / 22g
60g tłuszczu / 15g