Błyskawiczny kurczak w kokosowym sosie mango

 24 marca 2021  |     |   0 Komentarzy

Dania obiadowe

10 min

4

Błyskawiczne, pełne aromatu i smaku danie. Czas przygotowania składników to dosłownie 5 minut. To podstawowy przepis na pyszny sos z mango i kurczakiem, do którego można, a nawet trzeba dodać więcej ulubionych warzyw – sprawdzi się cebulka, dynia, czy marchewka.

Składniki (3-4 porcje):

  • 400g piersi z kurczaka
  • opakowanie mrożonego mango 450g
  • 3/4 puszki mleczka kokosowego (można użyć połowy)
  • 2-3 łyżki przyprawy curry
  • 20g mąki kukurydzianej lub pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • opcjonalnie: świeża kolendra

Przygotowanie:

  • Piersi z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż kurczaka z przyprawą curry.
  • Dodaj mleczko kokosowe i mango.
  • Zagotuj, zmniejsz ogień i duś na małym ogniu przez ok. 25 minut.
  • Sos zagęść mąką – mąkę stopniowo dosypuj lub przesiej przez sitko, cały czas mieszając, zagotuj.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp świeżą kolendrą, jeśli lubisz. Gotowe!
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem i nie zapomnij o warzywach – np. fasolce szparagowej.

Kaloryczność (4 porcje):

1269 kalorii / 317 kalorii

93g białka / 23g

88g węglowodanów / 22g

60g tłuszczu / 15g

 

 

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz