Sałatka z makaronem, brokułem, fetą, słonecznikiem i bekonem z prosciutto

 17 lutego 2021  |     |   0 Komentarzy

Dania obiadowe Dodatki Na słono Sałatki

20 minut

8

Pyszna, szybka sałatka z makaronem, brokułem, fetą, podprażonym słonecznikiem i pysznym ”bekonem” z prosciutto

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 300-400g makaronu kokardki
  • 1 opakowanie prosciutto (ok 80g)
  • 1 opakowanie fety (150g)
  • 50g słonecznika
  • pęczek/doniczka świeżej bazylii
  • 50ml oliwy
  • sól, pieprz, chilli
  • opcjonalnie: suszone pomidory

Przygotowanie:

1. Prosciutto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez ok 10-13 minut. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni.

2. Brokuła umyć, odciąć łodygi i podzielić na różyczki.

3. Makaron ugotować al dente, wg przepisu na opakowaniu. 5 minut przed końcem gotowania dodać różyczki brokułu. Użyć dużego garnka i większej ilości wody (ok 3 litry).

4. Ugotowany makaron z brokułem przelać zimną wodą i dokładnie odcedzić. Przełożyć do miski, dodać pokruszoną fetę, pokruszone upieczone prosciutto, słonecznik i oliwę. Można dodać ząbek czosnku. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, lub chilli.

 

Kaloryczność (8 porcji / 1 porcja):

2342 kcal / 293 kcal

103g białka / 13g

233g węglowodanów / 29g

106g tłuszczu / 13,5g

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz