Składniki:
- 2 kromki pieczywa tostowego (najlepiej pełnoziarniste lub graham)
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- 30g sera brie
- 3 odsączone z zalewy, suszone pomidory
- 30g upieczonej dyni
- przyprawy: szczypta soli , pieprzu i gałki muszkatołowej
- do podania: brokuł gotowany na parze
Przygotowanie:
- 1 jajko roztrzepać widelcem w miseczce. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Kromki pieczywa namoczyć w jajku, dodać plasterki sera brie, posiekane suszone pomidory, rozgniecioną dynię i złożyć kanapkę.
- Smażyć na oliwie, na małym/średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony.
- Podawać z warzywami, np. krótko gotowanym brokułem.
Kaloryczność: 1 porcja zawiera 445 kalorii, 17g białka, 25g węglowodanów i 30g tłuszczu.