Pyszna sezonowa tarta z cukinią, łososiem, suszonymi pomidorami i kurkami. Idealna na letnią imprezę lub obiad, kolację, a nawet śniadanie! 🙂
20 minut to czas przygotowania wszystkich składników – czas pieczenia tarty to łącznie około 40-45 minut (15 minut podpiekania samego spodu z ciasta i 25 minut pieczenia całej tarty).
Składniki (na dużą formę o średnicy 28 cm):
– 300g ciasta francuskiego (najlepiej na maśle)
– 2 małe cukinie (u mnie jedna żółta, druga zielona)
– 1 por
– 150g kurek
– 10 suszonych pomidorów
– 400g świeżego łososia
– 2 jajka
– 100ml śmietanki 30%
– 2 łyżki serka mascarpone (można zamienić na philadelphię
– opcjonalnie pół kieliszka wina
– skóra z 1/2 cytryny
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 4 łyżki natki pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz
– 5 łyżek oliwy
Przygotowanie:
1. Ciast francuskie ułóż na wysmarowanej masłem formie. Nadmiarem ciasta możesz dodatkowo wyłożyć brzegi tarty.
Nakłuj ciasto widelcem i na wierzch ułóż kawałek papieru do pieczenia. Teraz musisz obciążyć czymś ciasto – suchą fasolą, drugim, mniejszym naczyniem żaroodpornym lub czystymi, umytymi kamieniami. Ja użyłam trzech małych naczyń żaroodpornych 🙂
2. Upiecz spód ciasta w 190 stopniach przez około 15 minut. Odstaw ciasto.
3. Teraz przygotuj farsz.
Łososia pokrój w kosteczkę i ułóż na cieście. Jeśli filet z łososia ma skórę, sparz ją wrzątkiem – łatwo ją zdejmiesz.
4. Teraz zajmij się warzywami – dokładnie umyj i osusz kurki. Pokrój pora w cienkie talarki lub półtalarki. Cukinię pokrój w cieniutkie plasterki i lekko posól. Suszone pomidory posiekaj.
5. Rozgrzej dużą patelnię. Na łyżce oliwy zeszklij pora. Jeśli używasz białego wina, to wlej je do pora i odparuj. Dodaj serek mascarpone i lekko posól. Przełóż do miski.
6. Następnie, na kolejnej łyżce oliwy, przez kilka minut obsmaż kurki. Nie mieszaj ich zbyt często. Kurki odłóż do miseczki razem z porem.
7. Następnie wlej pozostałą oliwę i przez 8-9 minut dokładnie obsmaż cukinię. Powinna z niej wyparować większość wody. Jeśli masz mniejszą patelnię, możesz obsmażyć cukinię w dwóch partiach.
Przygotowaną cukinię odłóż do miseczki z pozostałymi warzywami.
8. Do miski dodaj posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki, czosnek i skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
9. Doprawioną masę wyłóż na podpieczony spód z surowym łososiem. Łososia nie trzeba wcześniej podpiekać – upiecze się w piekarniku.
10. Następnie roztrzep 2 jajka, dodaj śmietankę, kilka szczypt soli i pieprzu. Masę jajeczną wylej na tartę.
11. Tartę piecz w 200 stopniach około 25-30 minut.
Smakuje doskonale na ciepło, jak i na zimno! 🙂
Cała tarta ma 3614 kalorii, 142g białka, 163g węglowodanów i 270g tłuszczu.
1 z 8 dużych kawałków ma 451 kalorii, 18g białka, 20g węglowodanów i 33,5 g tłuszczu