Niskokaloryczny, kilkuskładnikowy obiad w mniej niż 20 minut? Nic trudnego!
Młode ziemniaczki – na parze, gotowane lub pieczone, jajka a la sadzone, sałatka z ogórka i rzodkiewki, a wszystko zwieńczone koperkowo-miodowym sosem..
niebo w gębie. Całe danie ma mniej niż 500 kcal.
1. Sos koperkowo-miodowy
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- kilka gałązek koperku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- pół ząbka czosnku lub 1/3 łyżeczki suszonego
Przygotowanie: wszystkie składniki zblendować.
2. Jajka a la sadzone
Składniki:
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 jaja
- 1/3 szklanki wody
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, wbić jajka i chwilę smażyć.
- W momencie kiedy jajka zaczną się „przysmażać” dolać 1/3 szklanki wody i przykryć.
- Dusić do momentu ścięcia się białek.
Tip: Takie jajka są mniej kaloryczne od tradycyjnych sadzonych i robi się je łatwiej niż jaja w koszulkach.
3. Pieczone ziemniaczki
Składniki:
- 150g ziemniaków (2 większe sztuki)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyć, obrać (lub nie), pokroić na kawałki i piec do miękkości (ok 20 minut).
- Lub po prostu ugotować.
4. Sałatka z rzodkiewek i ogórka
Składniki:
- 1/3 ogórka
- kilka rzodkiewek
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, pokroić, podawać z sosem.