Najlepsza szakszuka z mnóstwem warzyw!
Składniki:
- 2-3 dojrzałe pomidory (poza sezonem zamienić na pomidory z puszki)
- 1 mała cebula
- kawałek cukinii (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/3 łyżeczki cukru
- 1/5 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Cebulę i resztę warzyw pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać przyprawy, wymieszać i chwilę podsmażyć.
2. Dodać pomidory i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażyć przez około 7-8 minut, aż pomidory się rozpadną i powstanie sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Zrobić zagłębienia i wbić jajka. Patelnię przykryć pokrywką i całość dusić około 3 minuty, do momentu ścięcia białka.
4. Szakszukę podawać z natką pietruszki i pieczywem. Smacznego!
Kaloryczność:
441 kalorii
20g białka
22g węglowodanów
31g tłuszczu