Bezglutenowy tort z masą śmietankową z mascarpone z powidłami śliwkowymi, udekorowany karmelizowanymi śliwkami.
Wersja glutenowa – wystaczy dodać mąkę pszenną.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- Pół szklanki cukru
- 1 szklanka mąki (u mnie 2/3 kukurydzianej, 1/3 ziemniaczanej)
Składniki na masę:
- 2 opakowania serka mascarpone
- 300ml śmietanki 30%
- Cukier puder / drobno zmielony ksylitol
- Łyżka żelatyny + kilka łyżek wody
- 30ml rumu lub dobrej nalewki (ja dodałam domową nalewkę z pigwy)
Reszta składników:
- 400g śliwek węgierek + 2 łyżki cukru lub słoik gotowych powideł śliwkowych bez cukru –
- 2 garście śliwek węgierek + łyżeczka masła + trochę cynamonu
Przygotowanie:
1. Biszkopt: Białka w temperaturze pokojowej ubić na pianę. Dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka (po jednym). Dodać mąki – najlepiej przesiać je przez sito. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy lub okrągłej blachy (ja piekłam w okrągłej silikonowej). Piec w 170 stopniach przez ok 35 min. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 lub 3 blaty do tortu.
2. Śliwki: Śliwki przekroić na pół. Rozgrzać masło na patelni i ułożyć na niej śliwki skórką do góry. Posypać cynamonem. Poczekać aż się ładnie skarmelizują, uważając, żeby się nie rozpadły. Odstawić – śliwki będą potrzebne do dekoracji tortu. Jeśli nie używasz gotowych powideł, na tej samej patelni można zrobić domowe – wystarczy skarmelizować przekrojone śliwki. Kiedy się rozpadną dodać cukier. Mieszając, redukować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
3. Krem mascarpone: Ubić śmietankę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Do ubitej śmietanki dodawać po łyżce mascarpone i ubijać delikatnie dalej. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i dodawać partiami do masy mascarpone, cały czas ubijając. Następnie dodawać stopniowo rum, nalewkę lub inny alkohol.
4. Blaty biszkoptowe przełożyć masą mascarpone i powidłami śliwkowymi. Masę rozsmarować też na wierzchu ciasta. Udekorować skarmelizowanymi śliwkami.
5. Odstawić ciasto na minimum kilka godzin w chłodne miejsce.
6. Spożywać podczas wyjątkowych okazji. Po spożyciu udać się na długi spacer 🙂