Bezglutenowy tort śliwkowy z mascarpone

 7 listopada 2019  |     |   0 Komentarzy

Bez glutenu Na słodko

1,5 godz

12

Bezglutenowy tort z masą śmietankową z mascarpone z powidłami śliwkowymi, udekorowany karmelizowanymi śliwkami.
Wersja glutenowa – wystaczy dodać mąkę pszenną.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • Pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki (u mnie 2/3 kukurydzianej, 1/3 ziemniaczanej)

Składniki na masę:

  • 2 opakowania serka mascarpone
  • 300ml śmietanki 30%
  • Cukier puder / drobno zmielony ksylitol
  • Łyżka żelatyny + kilka łyżek wody
  • 30ml rumu lub dobrej nalewki (ja dodałam domową nalewkę z pigwy)

Reszta składników:

  • 400g śliwek węgierek + 2 łyżki cukru lub słoik gotowych powideł śliwkowych bez cukru –
  • 2 garście śliwek węgierek + łyżeczka masła + trochę cynamonu

 

Przygotowanie:

1. Biszkopt: Białka w temperaturze pokojowej ubić na pianę. Dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka (po jednym). Dodać mąki – najlepiej przesiać je przez sito. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy lub okrągłej blachy (ja piekłam w okrągłej silikonowej). Piec w 170 stopniach przez ok 35 min. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 lub 3 blaty do tortu.

2. Śliwki: Śliwki przekroić na pół. Rozgrzać masło na patelni i ułożyć na niej śliwki skórką do góry. Posypać cynamonem. Poczekać aż się ładnie skarmelizują, uważając, żeby się nie rozpadły. Odstawić – śliwki będą potrzebne do dekoracji tortu. Jeśli nie używasz gotowych powideł, na tej samej patelni można zrobić domowe – wystarczy skarmelizować przekrojone śliwki. Kiedy się rozpadną dodać cukier. Mieszając, redukować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.

3. Krem mascarpone: Ubić śmietankę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Do ubitej śmietanki dodawać po łyżce mascarpone i ubijać delikatnie dalej. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i dodawać partiami do masy mascarpone, cały czas ubijając. Następnie dodawać stopniowo rum, nalewkę lub inny alkohol.

4. Blaty biszkoptowe przełożyć masą mascarpone i powidłami śliwkowymi. Masę rozsmarować też na wierzchu ciasta. Udekorować skarmelizowanymi śliwkami.

5. Odstawić ciasto na minimum kilka godzin w chłodne miejsce.

6. Spożywać podczas wyjątkowych okazji. Po spożyciu udać się na długi spacer 🙂

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz