Jaja a la sadzone z ziemniakami i sosem koperkowo-miodowym

 2 listopada 2019  |     |   0 Komentarzy

Bez glutenu Dania obiadowe

20 min

1

Niskokaloryczny, kilkuskładnikowy obiad w mniej niż 20 minut? Nic trudnego!
Młode ziemniaczki – na parze, gotowane lub pieczone, jajka a la sadzone, sałatka z ogórka i rzodkiewki, a wszystko zwieńczone koperkowo-miodowym sosem..
niebo w gębie. Całe danie ma mniej niż 500 kcal.

1. Sos koperkowo-miodowy

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • kilka gałązek koperku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • pół ząbka czosnku lub 1/3 łyżeczki suszonego

Przygotowanie: wszystkie składniki zblendować.

2. Jajka a la sadzone

Składniki:

  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, wbić jajka i chwilę smażyć.
  2. W momencie kiedy jajka zaczną się „przysmażać” dolać 1/3 szklanki wody i przykryć.
  3. Dusić do momentu ścięcia się białek.

Tip: Takie jajka są mniej kaloryczne od tradycyjnych sadzonych i robi się je łatwiej niż jaja w koszulkach.

3. Pieczone ziemniaczki

Składniki:

  • 150g ziemniaków (2 większe sztuki)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyć, obrać (lub nie), pokroić na kawałki i piec do miękkości (ok 20 minut).
  2. Lub po prostu ugotować.

4. Sałatka z rzodkiewek i ogórka

Składniki:

  • 1/3 ogórka
  • kilka rzodkiewek

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyć, pokroić, podawać z sosem.

 

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz