Kalafior pieczony w całości w marynacie pomarańczowo – kurkumowej.
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 pomarańcza
- 5 łyżek oliwy
- 1 płaska łyżka kurkumy
- kawałek imbiru (2 cm) – lub 1 łyżeczka imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- sól (u mnie pół łyżeczki)
Przygotowanie:
1. Kalafior umyć i ubrać. Zrobić 2 nacięcia w kształcie x przy głąbie i włożyć do miski z posoloną wodą (na min. 15 minut, można też zostawić dłużej – nawet na kilka godzin w lodówce).
2. Przygotować marynatę – zetrzeć skórkę z wyszorowanej pomarańczy i imbir, wymieszać z pozostałymi przyprawami i oliwą. Dodać sok z połówki pomarańczy, wymieszać.
3. Włożyć kalafior do naczynia żaroodpornego, wysmarować marynatą. Przykryć pokrywką (lub folią aluminiową) i zapiekać przez ok. 30-40 minut w 200 stopniach.
I tu uwaga – jeśli kalafior jest duży można go wcześniej podgotować (wrzucamy w całości do dużego garnka) przez 10-15 minut, lub wydłużyć czas pieczenia.