Camembert pieczony z batatem, papryką i pieczarkami

 18 października 2024  |     |   0 Komentarzy

Bez glutenu Dania obiadowe Na słono

30 min

1

Camembert pieczony z batatem, papryką i pieczarkami – czyli idealna, jesienno-zimowa kolacja na ciepło. Zawiera sporo wapnia, witaminy A, E i C, cynku i potasu.

Składniki (1 porcja):

  • Batat, 0,5 x Sztuka (115 g)
  • Pieczarki, 4 x Sztuka (80 g)
  • Papryka czerwona, 0,5 x Sztuka (115 g)
  • Cebula czerwona, 0,5 x Sztuka (50 g)
  • Oliwa z oliwek, 1 x Łyżka (10 g)
  • Miód, 1 x Łyżeczka (8 g)
  • Czosnek, 1 x Ząbek (5 g)
  • Tymianek suszony, 0,3 x Łyżeczka (1,2 g)
  • Papryka słodka w proszku, 0,5 x Łyżeczka (2 g)
  • Ser camembert, 0,5 x Opakowanie (60 g)
  • chilli i natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

1. Bataty pokrój w kosteczkę. Paprykę w nieco większą kostkę. Pieczarki przekrój na pół, cebulę pokrój w grubsze piórka.
2. Wymieszaj oliwę z miodem, tymiankiem, czosnkiem i papryką. Powstałą marynatą natrzyj warzywa. Dopraw je delikatnie pieprzem i solą.
3. Warzywa przełóż na blaszkę i piecz około 35-40 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia położyć połówkę camemberta, aby się roztopiła. Posyp natką pietruszki i opcjonalnie chilli.

1 porcja zawiera 476 kalorii, 18g białka, 26g tłuszczu i 47g węglowodanów.

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz