Camembert pieczony z batatem, papryką i pieczarkami – czyli idealna, jesienno-zimowa kolacja na ciepło. Zawiera sporo wapnia, witaminy A, E i C, cynku i potasu.
Składniki (1 porcja):
- Batat, 0,5 x Sztuka (115 g)
- Pieczarki, 4 x Sztuka (80 g)
- Papryka czerwona, 0,5 x Sztuka (115 g)
- Cebula czerwona, 0,5 x Sztuka (50 g)
- Oliwa z oliwek, 1 x Łyżka (10 g)
- Miód, 1 x Łyżeczka (8 g)
- Czosnek, 1 x Ząbek (5 g)
- Tymianek suszony, 0,3 x Łyżeczka (1,2 g)
- Papryka słodka w proszku, 0,5 x Łyżeczka (2 g)
- Ser camembert, 0,5 x Opakowanie (60 g)
- chilli i natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. Bataty pokrój w kosteczkę. Paprykę w nieco większą kostkę. Pieczarki przekrój na pół, cebulę pokrój w grubsze piórka.
2. Wymieszaj oliwę z miodem, tymiankiem, czosnkiem i papryką. Powstałą marynatą natrzyj warzywa. Dopraw je delikatnie pieprzem i solą.
3. Warzywa przełóż na blaszkę i piecz około 35-40 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia położyć połówkę camemberta, aby się roztopiła. Posyp natką pietruszki i opcjonalnie chilli.
1 porcja zawiera 476 kalorii, 18g białka, 26g tłuszczu i 47g węglowodanów.