Sałatka z jajkiem, awokado i sosem koperkowym

 24 lutego 2020  |     |   0 Komentarzy

Bez glutenu Bez nabiału Dania obiadowe Na słono Sałatki

10 min

2

Składniki na sałatkę:

  • 1 mała główka sałaty rzymskiej
  • 3 jaja
  • 1/2 awokado
  • 20g parmezanu
  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pół pęczka koperku

Przygotowanie:

  • Jajka ugotować na półtwardo, tj. gotować we wrzątku przez 7 minut. Zalać zimną wodą i wystudzić.
  • Przygotować sos: Zblendować wszystkie składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem (opcjonalnie).
  • Sałatę rzymską umyć, posiekać lub porwać. Ułożyć na talerzu.
  • Jajka obrać, pokroić w ćwiartki, ułożyć na sałacie.
  • Awokado pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na sałacie.
  • Parmezan zetrzeć na tarce, lub pokroić, posypać sałatkę.
  • Gotową sałatkę polać sosem.

Kaloryczność: 1 porcja sałatki zawiera ok. 350 kalorii, 16,5g białka,11g węglowodanów oraz 25g tłuszczu.

Podobne przepisy

Bądź pierwszą osobą, która doda komentarz.

Zostaw komentarz