Sałatka z jajkiem, awokado i sosem koperkowym
10 min
2
Składniki na sałatkę:
- 1 mała główka sałaty rzymskiej
- 3 jaja
- 1/2 awokado
- 20g parmezanu
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- pół pęczka koperku
Przygotowanie:
- Jajka ugotować na półtwardo, tj. gotować we wrzątku przez 7 minut. Zalać zimną wodą i wystudzić.
- Przygotować sos: Zblendować wszystkie składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem (opcjonalnie).
- Sałatę rzymską umyć, posiekać lub porwać. Ułożyć na talerzu.
- Jajka obrać, pokroić w ćwiartki, ułożyć na sałacie.
- Awokado pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na sałacie.
- Parmezan zetrzeć na tarce, lub pokroić, posypać sałatkę.
- Gotową sałatkę polać sosem.
Kaloryczność: 1 porcja sałatki zawiera ok. 350 kalorii, 16,5g białka,11g węglowodanów oraz 25g tłuszczu.