Składniki:
- 5 pałek z kurczaka (lub 2-3 udka), można też użyć piersi z kurczaka
- 3l wody
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek pokruszonego ziela angielskiego
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki przyprawy curry
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 puszka/kartonik pomidorów (200-300g)
- 1 puszka zielonej soczewicy (może być też czerwona, można też użyć 100-150g suchej)
- 1 papryka (opcjonalnie – można też dodać resztki warzyw z lodówki – kawałek pora, cukinii, kukurydzy, itp)
- 6 ziemniaków
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz do smaku
- sok z połowy cytryny
- śmietanka 30% do zabielania – ok 1-2 łyżki na talerz zupy
Przygotowanie:
- Pałki z kurczaka zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez godzinę. Odstawić. Bulion można przygotować dzień wcześniej.
- Pałki z kurczaka obrać z mięsa. Mięso (bez skóry) rozdzielić na mniejsze kawałki. Odstawić.
- Pietruszkę, marchewkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę odstawić.
- Cebulę i czosnek posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i podsmażyć cebulę z czosnkiem i przyprawą curry.
- Dodać pokrojoną marchew i pietruszkę, podsmażać jeszcze chwilę.
- Dodać bulion drobiowy. Gotować zupę przez 10 minut.
- Dodać pokrojone ziemniaki i paprykę. Gotować kolejne 10 minut.
- Dodać pomidory z puszki, soczewicę, cukier, majeranek.
- Chwilę podgotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Zupę przed podaniem można zabielić – 1-2 łyżki śmietanki 30% na talerz.
Tagi: blog kulinarny, danie jadnogarnkowe, domowe przepisy, fit przepisy, kuchnia polska, przepisy dietetyka, zupa kurczakiem, zupa z soczewicy